TURISTIČKE MANIFESTACIJE 

Najvažniju ulogu u raazvoju turizma Jablaničkog okruga i razvoju prepoznatljivosti svakako imaju turističke manifestacije koje čine svojevrstan brend ovog kraja.

Leskovačka Roštiljiada

Roštiljijada je manifestacija koja se održava u Leskovcu svake godine u poslednjoj nedelji avgusta i prvoj nedelji septembra. Ova manifestacija afirmiše spremanje kulinarskih specijaliteta sa roštilja, poznatijeg kao leskovački roštilj. Za sedam dana trajanja manifestaciju poseti više od 300.000 posetilaca što iz Srbije, što iz inostranstva i time je svrstava u sami vrh turističkih priredbi u Srbiji.

Samu roštiljijadu prati i niz kulturno zabavnih programa kao što je karneval prilikom otvaranja roštiljijade sa velikim vatrometom, spravljanje najveće pljeskavice za Ginisovu knjigu rekorda, takmičenje u brzom jedenju ljutih papričica (džinčiki), koncerata na trgu poznatih estradnih umetnika, predstavljanje kulturno umetničkih društava iz zemlje i inostranstva, promocija knjiga, modnih revija…

Međunarodni karneval u Leskovcu

Karneval Leskovac je posebna, celovita turistička manifestacija. Održava se u julu mesecu. Karneval Leskovac je spoj tradicije i savremenih karnevalskih trendova. Karneval Leskovac, uz glavnu međunarodnu karnevalsku povorku, čine i dečji karneval, veliki maskenbal, karnevalski bal sa izborom princeze Karnevala, karnevalske izložbe, brojni prateći programi i koncerti.

Organizator Karnevala je Turistička organizacija Leskovac, a pokrovitelj Grad Leskovac.

Leskovačko leto 

Leskovačko leto je tradicionalni, multimedijski festival na otvorenoj sceni koji se održava u sklopu etno kompleksa Šop Đokić. Počinje sa kalendarskim početkom leta i traje do sredine jula. Program se sastoji is sportskog, dečijeg i zabavno-umetičkog segementa, kada se organizuju turniri u različitim sportovima, dečije predstave, igre i zabave, revije pasa, takmičenja u pevanju i plesu, nastupi umetničkih udruženja, horova, narodne i ozbiljne muzike, izložbe knjiga, cveća, filmske projekcije, književne večeri…

Dani vina u Vlasotincu 

Ova manifestacija se organizuje u slavu vina, vinograda i vinara. Održava se svake godine u drugoj polovini avgusta i ima jako atraktivan zabavni program, koncerti popularnih muzičkih grupa, nastupi kulturno-umetničkoih društva, izbor boginje vina i najboljeg vina.

Leskovački internacionalni festival filmske režije LIFFE

LIFFE je jedini festival rediteljskih ostvarenja u Srbiji na kojem se dodeljuju tri nagrade za režiju i dve glumačke nagrade. Pokrenut je 2008. godine, sa ciljem da promoviše filmske stvaraoce i njihova dela iz ex-jugoslovenskog regiona. Pored projekcije i promocije filmova, festival ima i bogati prateći program koji uključuje književne večeri i zabavni program.

Dani paprike u Donjoj Lokošnici

Selo Lokošnica nadomak Leskovca prepoznatljivo je upravo po paprici, a sredinom septembra se u njemu organizuje manifestacija Dani paprike. To je prilika je da se proizvođači poznate začinske paprike pohvale ovogodišnjim rodom ali ima i takmičarski duh jer se bira najbolji proizvođač ali i ko će najbrže nanizati 100 paprika.

Festival amaterske pozorišne režije FAPOR

FAPOR je festival koji je pokrenut u želji da promoviše i afirmiše zaljubljenike u pozorište koji se amaterski bave pozorišnom režijom. Svake godine festival se organizuje pod organizacijom Leskovačkog kulturnog centra.