Radan planina

Tile Mosaic: https://www.tuxpi.com/photo-effects/tile-mosaic

Radan planina se nalazi na jugu Srbije, u opštinama Lebane, Bojnik, Medveđa, Kuršumlija i Prokuplje i zauzima površinu od 466 km2. Nalazi se između reke Toplice na severu i Jablanice na jugu.

Pripada Rodopskim planinama, a nalazi se upravo na mestu gde se Dinaridi sučeljavaju sa Rodopima. Najviši vrh je Šopot na 1409m nmv. Na nešto nižem ,Petrovom vrhu (Veliki Petrovac)oko 1150 – mnv, nalazi se na zaravni vrha ,crkva Svetog Petra. Smeštena je jugozapadno od Prokuplja odnosno zapadno od Lebana i Medveđe. Na obroncima planine nalaze se:

– Arheološki lokalitet Caričin Grad
– Prolom Banja
– Đavolja varoš
– Na zapadnim obroncima planine nalazi se srednjevekovno utvrđenje Ivanova kula grad Ivana Kosančića
– U blizini Prolom Banje, selo Rudare, nalazi se kameni zid (prirodni fenomen). Zid je dužine 100m a visine 10m. Zapravo radi se oprirodnom fenomenu, jedinstvenom u Srbiji, čija se starost procenjuje na 65 miliona godina. Bazaltni stubovi, koji su poređani horizontalno, delo su nekadašnje vlkanske aktivnosti. Meštani su smatrali da je zid ostatak Brankove kule, kule Branka Mladenovića .
– Begovića grob — grobnica poručniku Dimitriju Begoviću, komandantu Jablaničkog komitskog odreda, poginulom u borbi sa bugarskim okupatorima za vreme Topličko – Jablaničkog ustanka. Nalazi se na 1122 mnv, ispod visa Sokolovac. Najsposobniji Pećančev Vojvoda poručnik Dimitrije Begović , ranjen u Radanskim vrletima ostaje usamljen, prihvata bugarski poziv za predaju i kada su bugarski oficiri potrčali ne bi li na zarobljavanju Begovića zaradili više činove, Begović izlazi sav opasan aktiviraim bombama i poput Stevana Sinđelića ulazi u istoriju dižući u vazduh i sebe i butarske oficire.

radan_5-1_1600x1033

Njenu geološku osnovu čine silikatne stene iz paleozoika sa kristalastim škriljcima. U jugozapadnom delu Radan planine (Majdan planina) nalazi se rudnik Lece, u istoimenom mestu. U sastav Radan planine nalazi se Arbanaške planine, Majdan planina, Petrova gora-Radan. Okružena je vencem planina koji čine: Pasjača, Vidojevica, Rgajska planina, Sokolovica, koje je štite od hladnih i vlažnih struja sa severne i zapadne strane. Na istoku i jugu se otvara u Pustorečku kotlinu i sa te strane je izložena jakom sunčevom zagrevanju, što za posledicu ima topliju i blažu klimu. To je proizvelo svojevrstan fenomen, jer se tzv. hrastov vegetacioni pojas sa klasičnih 700m podigao na 800m – 900m nmv. Zahvaljujući toplijoj klimi na Radan planini je opstalo nekoliko endemskih i reliktnih biljnih vrsta, među kojima su najznačajniji ostaci prašume iz doba tercijara. Ispod samog vrha Radana, izvire Pusta reka. Na istočnim obroncima planine u području pod nazivom Ripivoda nalazi se istoimeni vodopad Ripivoda, sa padom od 40 m.

radan_2-1_1600x1200

radan_4-1_1600x1200