Lebane

Tile Mosaic: https://www.tuxpi.com/photo-effects/tile-mosaic

Lebane je gradsko naselje u Srbiji koje administrativno pripada opštini Lebane u Jablaničkom okrugu. Prema popisu iz 2002. bilo je 10004 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 9528 stanovnika).

Centar grada je na nadmorskoj visini od 275,2 m, što je ujedno i najniža tačka u gradu, dok najviša tačka (vrh brda Čukljenik) leži na visini od 432 m. Sa svojom površinom od 337 km², Lebane spada u opštine srednje veličine.

Grad je smešten na ušću Šumanke (Šumanske reke) u Jablanicu, koja u daljem toku prolazi kroz Leskovačko polje i poznata je kao najveća sušica u Srbiji (presušuje u letnjim i zimskim mesecima). Lebane se nalazi na magistralnom putu Leskovac – Priština, 21 km jugozapadno od Leskovca, koji je središte Jablaničkog okruga.

Lebane spaja Južno Pomoravlje sa Kosovom i Metohijom, a time i čitav jugoistok Srbije sa Jadranskim morem, što ga je (pre NATO agresije) činilo značajnom tranzitnom zonom. Na povoljan geografski položaj opštine utiče i njena blizina Nišu, koji predstavlja jedno od glavnih saobraćajnih čvorišta Evrope i granici Srbije sa Makedonijom, ali i relativna blizina autoputa (20 km).

Najbliži susedi Lebana su opštine: Medveđa, Bojnik i Leskovac.

Udaljenost od značajnijih srpskih gradova:

Beograd 280 km,
Niš 65 km,
Priština 80 km,
Leskovac 21 km.