Crna Trava

Tile Mosaic: https://www.tuxpi.com/photo-effects/tile-mosaic

Crna Trava je planinsko naselje i sedište istoimene opština na jugoistoku Srbije, u gornjem i srednjem delu sliva reke Vlasine na udaljenosti 66 km od Leskovca u Jablaničkom okrugu. Geografski položaj je čini saobraćajno izolovanom u odnosu na glavne saobraćajne koridore. Jedina važnija komunikacija je drumska veza (put R–122) sa Leskovcem preko Vlasotinca i Surdulice sa kojim se povezuje sa autoputem Niš—Skoplje (E-75). Crna Trava obuhvata teritoriju od 60,42 km², na kojoj je prema popisu iz 2011. bilo 434 stanovnika.

Nema istorijskih izvora koji bi tačnije objasnili poreklo ime Crne Trave. Neka njena imena kao što su Kara Kas („crna trava“) i Bal’k Derven („riblja klisura“) turskog su porekla i iz turskog vremena. Vilin Lug je ime po legendi i datira iz vremena pre Turaka.

Postoji legenda o poreklu imena koja potiče iz 1389, i vezana je za Kosovsku bitku. Prema ovoj legendi, jedna jedinica srpske vojske, sastavljena od srpskih strelaca i konjanika, odlučila je da se odmore na jednom zelenom polju dok su putovali do bojnog polja. Zbog toga što su vojnici ležali na otvorenom polju pokriveno jako otrovnom travom i cvećem, bili su opijeni i nisu se na vreme probudili za bitku. Kad su to shvatili, prokleli su travu na koju su ležali, proglasivši je „crnom“ travom!